Kule Vinç Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, paletli, raylı ve sabit kule vinçleri kullanarak, çeşitli yüklerin naklini emniyetli bir şekilde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Operatör, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı operatör belgesine sahip olmalıdır. Herhangi bir kaza anında bütün sorumluluklar operatöre aittir. Operatör belgesine sahip olmayan kişi yasal olarak iş makinesini kullanamaz. Bu tür elemanları çalıştıran işverenler yasa gereği 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümlerine göre suçlu sayılırlar.
Kule Vinç operatör belgesi nasıl alınır?
Kule Vinç ehliyeti için kursiyer 50 soruluk iş makineleri ve iş güvenliği ile ilgili teste tabi tutulur. Sınav sonucunda Uygulama sınavına girerek geçerse belgeyi almaya hak kazanır. Geçer Not 70 puandır.
İş Makinesi Kayıt İçin Gereken Evraklar :
1 adet Vesikalık Fotoğraf,
Sabıka kaydı,(Beyan veya E-devlet şifresi ile bilgisayardan çıktı)
Diploma,
Sağlık Raporu (G sınıfı sürücü olur raporu) (Aile hekiminden alınabilir)
Vinç belgesi almanın koşulları :
18 Yaşını doldurmuş olmak.
En az ilkokul mezunu olmak .
Vücut yapısı ve ruh sağlığı bakımından yönetmelikte belirtilen şartlara sahip olmaları.
Kanunun 41.maddesinin (e)bendinde sayılı suçlardan hüküm giymemiş olmak.
e) Hükümlü olmama şartları (Değişik:17.10.1996-4199/18 md.);
Türk Ceza Kanunu’nun; 403 ve 404. maddeleri ile 572/2-3 maddelerinden ikiden fazla ve 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun’un 28 ve 29. maddeleri, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanun’un 12. maddesinin 3. ve takip eden fıkralarındaki suçlardan hüküm giymemiş olmaları,